Liverpool Grove public realm improvement scheme

Scheme background

As part of the Walworth Low-Emission Neighbourhood scheme, Liverpool Grove was identified as an area with potential to enhance the public realm to create a new community space.

An initial engagement exercise was carried out in November 2020, where we devised these key objectives:

  • Make Liverpool Grove more attractive and a pleasant place to enjoy
  • Make the street greener, cleaner and safer
  • Enhance the view and heritage of St Peter’s Church
  • Support local businesses
  • Make walking safer and more enjoyable
  • Make cycling safer and more enjoyable

Engagement and consultation

Phase 1 engagement

In November 2020 we carried out an initial engagement exercise. This helped us to understand the community’s key concerns and what they would like the scheme to tackle. View the comments.  

Phase 2 engagement

Using the comments from phase 1, we developed some initial designs for the community to consider. We prepared a short survey for local people to tell us whether they felt the initial designs (below) achieved the key objectives and where they could be improved. Read the full report (pdf, 1.1mb).

Initial design from Walworth Road showing new paving, a car-free environment using bollards, more greenery, planting and seating, more space for local businesses.
Initial design from Walworth Road. Showing new paving, a car-free environment using bollards, more greenery, planting and seating, more space for local businesses.
Initial design from St Peter’s Church showing new paving, a car-free environment using bollards, more greenery, planting and seating.
Initial design from St Peter’s Church. Showing new paving, a car-free environment using bollards, more greenery, planting and seating.
Initial design from Liverpool Grove from the South-East showing new paving, access arrangement into St Peter’s Church and Malvern House, car parking available including disabled bays.
Initial design from Liverpool Grove from the South-East. Showing new paving, access arrangement into St Peter’s Church and Malvern House, car parking available including disabled bays.

Phase 3 consultation

The initial designs were updated (below) to include the feedback from phase 2. The designs were presented to the community again. This helped us to understand whether local opinion of them had improved, and whether any other issues needed mitigating. Read the full report on the outcome of this consultation.

Updated design from Walworth Road showing new paving, a car-free environment using camera-enforcement to allow access for emergency services, a more linear design with greenery, planting and seating, more space for local businesses, and a loading bay.
Updated design from Walworth Road. Showing new paving, a car-free environment using camera-enforcement to allow access for emergency services. A more linear design with greenery, planting and seating, more space for local businesses, and a loading bay.
Updated design from Liverpool Grove from the South-East showing new paving, access arrangement into St Peter’s Church and Malvern House, car parking available including disabled bays.
Updated design from Liverpool Grove from the South-East. Showing new paving, access arrangement into St Peter’s Church and Malvern House, car parking available including disabled bays.

Next steps

Page last updated: 20 April 2022

Privacy settings