Peckham Rye Station Square

Southwark Council, working with the Greater London Authority and Network Rail, is regenerating the area in front of Peckham Rye Station. This project will transform the narrow, dimly lit passageways that lead to the station into a generous, vibrant public square.

Peckham Rye Station
Computer generated image of the new Station Square

This project has long been an aspiration of communities and residents in Peckham, since the idea was first suggested over 10 years ago. The beautiful Grade II listed station building will be enhanced and celebrated by its new surroundings. The exposed viaducts along the north and south side of the square will create new places for local and independent business to trade within the arches, bringing the square to life and providing a sense of safety.

The refurbishment and extension of the Blenheim Grove corner building will create space for a community groups to meet alongside a garden roof and affordable work space for entrepreneurs and start up businesses.

Inevitably some businesses affected by the work will have to relocate. The council has built Peckham Palms to help re-locate some businesses, especially the Afro-Caribbean hair and beauty shops along Blenheim Grove. Peckham Palms was completed in February 2019 The majority of other affected businesses, including the bank, dentist and café will be relocated in the scheme.

Peckham Rye Station
Computer generated image of the refurbished / extended Blenheim Grove building

The council is in the process of negotiating purchase of leaseholder interests within the site. In addition, the council has a Compulsory Purchase Order (CPO) to acquire parts of the site. The Secretary of State made the decision to confirm the CPO on 19 June 2017 following the public inquiry which was held at the end of January 2017. This gives the council more certainty in being able to deliver the project as it ensures we can buy the necessary property interests. The council published notice of the CPO confirmation on 6 July 2017 so that those affected by the proposals are made aware that these powers have been granted.

In order to minimise disruption to existing businesses and to create additional decanting space to the south of the new Square, construction work is starting on Blenheim Grove and working northwards. Pedestrian access to the Station will be maintained throughout the construction contract although there may be a requirement for some minor diversions at key points in the programme.

The station project will be delivered in the following phases:

Peckham Rye Station
Enabling works phasing

Phase 1 enabling works

Phase 1 enabling works were completed in 2019. The works were carried out in two phases, phase a (green) and phase b (blue).

The works involved erection of site hoarding, removal of internal partitions and carrying out detailed investigations into the structure of the existing building. Several of the businesses directly affected in this phase, highlighted in blue below, have relocated to the Peckham Palms retail unit on Bournemouth Close.

Phase 1 main works                                                               

Phasing work
Main works phasing

The works highlighted in yellow in the diagram above will consist of refurbishment of the building on the corner of Rye Lane and Blenheim Grove to provide an additional two storey extension above existing roof level and refurbishment of one archway retail unit beneath the south viaduct. The Council let the contract for these works and handed over the site to KN Group in September. Completion is forecast for spring 2021.

Phase 2 and 3

The works highlighted in purple and pink above will include the demolition of the south and north arcade buildings currently situated in front of Peckham Rye Station to make way for a new landscaped Square, along with works to form retail units in 2 further arches beneath the southern railway viaduct and 1 partial railway arch beneath the north viaduct. The works will be completed in spring 2022.

Click here for our FAQs (pdf, 193kb)

Contact information

If you have any queries in regards to the development, contact the project at Peckhamrye.Station@southwark.gov.uk.

Page last updated: 07 November 2019